NK Tegelwippen

Informatie

Datum
2020 & 2021
Locatie
Nederland

Tegels eruit, planten erin!

In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen, waarbij Amsterdam en Rotterdam de strijd aangingen. Bewoners staken massaal de handen uit de mouwen en zo’n 95.000 tegels werden verruild voor gras, bloemperken en geveltuinen. De wedstrijd heeft dus een hectare aan groen opgeleverd; dat vroeg om een vervolg. In 2021 doen maar liefst 63 gemeentes mee aan deze ludieke wedstrijd om het land te ontdoen van tegeltuinen, met als doel: minder hitte-stress, meer regenwateropvang en meer biodiversiteit.

In 2021 worden er 100.000-en tegels gewipt!

Tegels eruit, groen erin! In maart 2021 is de tweede editie van het NK Tegelwippen van start gegaan. Maar liefst 63 gemeenten strijden in de jaarlijkse competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Minister Cora van Nieuwenhuizen gaf samen met Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra om het startschot door de eerste tegel te wippen. De nu al opborrelende rivaliteit tussen wethouders in het hele land zorgt voor een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities.

Maar er is ook een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers.

 

Klimaatadaptieve en biodiverse steden en dorpen
Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en er strijden 63 gemeenten mee van 30 maart tot 30 september. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.

Deze wedstrijd is geïnitieerd door DWGWD en Frank Lee en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ons Water, Amsterdam Rainproof en Rotterdams Weerwoord.

Het NK Tegelwippen is vol lof ontvangen in landelijke én lokale media, zoals NRC, AD, Parool, NOS.