Event - Dus Wat Gaan Wij DoenWelkom doeners!

Klik op onderstaande programma onderdelen voor meer info of scroll naar beneden voor meer festival onderdelen.

14:30
15:00
15:30
16:00
16:30
17:00
17:30
18:00
18:30
De Grote Gedoe Show
De Grote Gedoe Show
Welkom met o.a. het NK Tegelwippen
Welkom met o.a. het NK Tegelwippen
14:30 - 15:15

Wilbert van de Kamp neemt samen met mede-oprichter van Dus Wat Gaan Wij Doen, Bart van der Zande, het festival door.

Eco-filosoof Henk Oosterling is een van de vlaggendragers van de eco-filosofie maar naast een grote denker ook zeker een groter doener. Met grote projecten op Rotterdam Zuid die niet voor niets Rotterdam vakmanstad heet. Hij legt ons uit hoe we van doem naar doen denken gaan, hoe we geen individu zijn maar intervidu én wat waar je volgens de eco-filosofie het beste kan beginnen.

En.. de uitrijking van het EK Tegelwippen welke stad heeft gewonnen en neemt de gouden tegel in ontvangst!

What Shell We Do?
What Shell We Do?
15:15 - 16:00

Wat wij zelf willen gaan doen, dat is inmiddels hopelijk duidelijk. Maar wat moet je doen wanneer bedrijven en overheden weigeren te handelen? Terwijl de aarde steeds sneller opwarmt, blijven machtige bedrijven als Shell doorgaan met vervuilen, en de overheid laat het gebeuren. Daarom heeft Milieudefensie samen met 17.000 mede-eisers Shell aangeklaagd in een rechtszaak, die 1 december begint.

Peer de Rijk van het Klimaatzaakteam van Milieudefensie vertelt over de stand van zaken van deze rechtszaak, over andere rechtszaken die wereldwijd plaatsvinden, en hoe je een kans maakt tegen zulke enorme bedrijven. Hij gaat in gesprek met aandeelhouder-activist Mark van Baal van Follow This, jurist Laura Burgers en tafelgast Lena Hartog van Collaction. Met achteraf een poëtisch intermezzo met Jefferson Yaw Frempong Manson.

Sluit dit venster hieronder vind je de livestream van de grote gedoe show!

Jaap Tielbeke en Ama van Dantzig
Jaap Tielbeke en Ama van Dantzig
16:00 - 16:45

Visionairs Jaap Tielbeke & Ama van Dantzig met tafelgast Lena Hartog. Met een Intermezzo over 1000geveltuinen, wat te doen met alle gewipte tegels, de nieuwe Resolution Room en Juiststraks!

Ama van Dantzigt verdeelt haar tijd tussen Amsterdam en Accra (Ghana), waar haar NGO Dr. Monk ook actief is. Dr. Monk houdt zich bezig met onderzoek- en advieswerk op het snijvlak van klimaatverandering en ontwikkelingswerk. In Ghana richtten zij oa. de Church of Climate Change op. Ama is tevens verbonden aan duurzame broedplaats De Ceuvel en woont in het nabijgelegen project Schoonschip, een drijvende duurzame woonwijk midden in Amsterdam-Noord.

Jaap Tielbeke is journalist en redacteur bij De Groene Amsterdammer. Sinds 2015 schrijft hij over klimaatverandering. Afgelopen zomer verscheen zijn boek Een beter milieu begint niet bij jezelf, waarin hij mythes doorprikt die het duurzaamheidsdebat in de greep houden en laat zien waar een beter milieu dan wél begint.

Sluit dit venster hieronder vind je de livestream van de grote gedoe show!

Louise Vet en Willem Ferwerda
Louise Vet en Willem Ferwerda

Louise Vet en Willem Ferwerda waren beiden de nummer 1 in de duurzame top 100 en volledig terecht! De absolute vaandeldragers van het doen voor betere wereld. Met als tafelgast onze huis en transitie professor Derk Loorbach.

Louise Vet is evolutionaire ecoloog en verbonden aan de WUR en de KNAW. In 2018 voerde zij de Trouw Duurzame 100 aan op nummer 1. Ze is een van ’s Nederlands meest gerespecteerde en uitgesproken wetenschappers op het gebied van klimaat en ecologie.

Willem Ferweda en de organisatie die hij oprichte Commonland zijn al sinds 2013 bezig met grootschalig landherstel. Ze kijken hoe natuur en landgebruik inclusief landbouw gecombineerd worden op een manier die de planeet niet schaadt en mensen er toch de vruchten van laat plukken. Hoe ze dit precies doen, dit eruitziet én hoe dit een wereldwijde beweging zou moeten gaan worden die onze landschappen en ecosystemen op holistische wijze in balans brengt, dat gaat Willem Ferwerda jullie zelf uitleggen.

Sluit dit venster hieronder vind je de livestream van de grote gedoe show!

Viewing Party: Hitte
Viewing Party: Hitte
18:00 - 19:00

In een zenuwslopende – wetenschappelijk onderbouwde – thriller volgen we personages tijdens een allesverzengende hittegolf. Sneller dan ze voor mogelijk hielden, komen ze terecht in een strijd van leven op dood tegen de hitte… Elke dag van de zesdaagse hittegolf beleven we via een unieke duo-aflevering, die de dag vanuit een verschillend perspectief (en een ander personage) belicht. We kijken samen digitaal twee afleveringen. Deze wordt ingeleid door regisseur Martijn Winkler, en na afloop is ruimte voor een Q&A.

Over Martijn Winkler en Warming Up Winklers zevendelige webserie #tagged (internationale titel: SWIPE) heeft de mediaprijs Rose d’Or (Gouden Roos) ontvangen in de categorie Social Media Video Series. De Rose d’Or wordt sinds 1961 uitgereikt en geldt als een van de belangrijkste Europese mediaprijzen. De webserie Hitte is onderdeel van Warming Up, een cultureel platform dat kunstenaars aan

ZOOM LINK
PW: DWGWDPK20!

PechaKucha Pioniers
PechaKucha Pioniers
Broodje Poep - Bodemzicht - Maasplaat
Broodje Poep - Bodemzicht - Maasplaat
15:00 - 15:45

Fides Lapidaire heeft een écht poep verhaal voor je! Onder het motto ‘poep is goud waard’ trekt ze met haar foodtruck & WC 'BROODJE POEP' langs festivals en evenementen om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de waarde die wij dagelijks creëren en wegspoelen.

Anne van Leeuwen startte dit jaar de regeneratieve demonstratieboerderij Bodemzicht op landgoed Grootstal, pal naast Nijmegen. Regeneratieve landbouw groeit levende bodem, vangt CO2 af, vermeerdert de biodiversiteit en maakt winst. Bodemzicht zal het perspectief in de Nederlandse landbouw grondig kantelen: van verstrekkende, uitputtende monoculturen naar gegronde, veerkrachtige boerenbedrijven. Onze boerderij vertrekt vanuit 21ste-eeuwse uitdagingen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en boerencrisis en vertaalt dit naar een koolstofpositieve, biodiverse en winstgevende landbouw.

Product-ontwerper Marjanne Cuypers is bezig met een nieuwe vorm van hout geproduceerd in de enige Nederlandse jungle: de zee! Zeewier absorbeert CO2 en draagt daardoor bij aan de vermindering van het broeikasgas én het levert in de toekomst hopelijk ook nog kekke keukenkastjes op. Wat wil een mens nog meer? Maasplaat is een samenwerking van The Seaweed Company en BlueCity Lab, waarbij de platen worden gemaakt van left-over zeewier vezels.

Ga direct naar de ZOOM en gebruik het wachtwoord DWGWDPK20!

Ultra Ultra - Form Follows Organism - Klimaatmuseum
Ultra Ultra - Form Follows Organism - Klimaatmuseum
16:00 - 16:45

Vera Bachrach ken je misschien van een van haar projecten als de Tostifabriek, Coco Conserven en de Doe-Het-Zelf-Kip. Vera komt vertellen over de verschillende Ultra Ultra projecten die door te prikkelen, tegen de haren in te strijken en blinde vlekken in beeld te brengen ons bewustzijn vergroten over onze voedselketens, onze impact op de planeet en hoe hier duurzamer mee om te gaan

Emma van der Leest is mede-oprichter van BlueCity Lab. Haar doel is om de drempel te verlagen voor iedereen die met micro-organismen en afvalstromen wil werken om nieuwe materialen te ontwikkelen en kennis te delen. Daarnaast werkt ze als freelancer met diverse (inter-)nationale universiteiten en bedrijven aan de nieuwe materialen van de toekomst, gemaakt door onze kleinste aardbewoners: micro-organismen.

Laura van Rutten richtte het Klimaatmuseum op. Kennis over duurzaamheid is blijkbaar niet genoeg. We komen pas in beweging als we worden geraakt. En als we worden geïnspireerd. Daar is kunst, creativiteit en verbeeldingskracht voor nodig. Kunstenaars, ontwerpers en performers hebben dat gelukkig. Daarom geeft Het Klimaatmuseum hen een podium. Samen met deze creatieve geesten en een groot en divers publiek geeft Het Klimaatmuseum een cultureel-artistiek antwoord op de klimaatcrisis.

Ga direct naar de ZOOM en gebruik het wachtwoord DWGWDPK20!

NOWSCHOOL - Omroep Groen
NOWSCHOOL - Omroep Groen
17:00 - 17:45

NOWSCHOOL is een plek waar je als kind in vrijheid mag leren over jezelf, de ander en de aarde om spelenderwijs een betere wereld te creëren. Het is een plek waar ouders, leraren en leerlingen samenkomen en bouwen aan een duurzame toekomst. Deze unieke school start september 2021 in Utrecht en is geïnspireerd op de Green School Bali. NOWSCHOOL leert kinderen in hun eigen kracht te staan en wij geloven dat we daarmee een leefbare toekomst creëren. NOWSCHOOL is een interactieve en duurzame playground waar iedereen changemaker is: van kind tot leerkracht en van leerkracht tot ouder.

* Als er één ding is wat de aarde nodig heeft, is het aandacht. Daarom is er nu Omroep Groen. De eerste publieke omroep die de aarde zendtijd geeft. In september startte Omroep Groen haar campagne ‘Aarde Zoekt Leden’. Het doel? 50.000 leden werven voor 1 januari 2021 om een plek te veroveren in het publieke omroepbestel.

Ga direct naar de ZOOM en gebruik het wachtwoord DWGWDPK20!

Workshops
Workshops
Fermenteren ken je leren
Fermenteren ken je leren
15:00 - 16:00

Fermenteren ken je leren! Tijdens deze workshop en leer hoe je gecontroleerd je groente laat bederven, daarmee zijn ze niet alleen langer houdbaar, maar ook nog ‘ns super goed voor je darmflora. Dus kom die bacteriën blij maken!

Deelnemen - en je hebt al een kaartje Heb je een kaartje? In je mail heb je een wachtwoord en een link ontvangen om binnen te komen in e workshop ruimte! Vanaf daar wordt je verder geholpen.

Deelnemen - maar nog geen kaartje Kijk in de ticketshop of er nog een ticket is! Als je je ticket hebt bestelt krijg je in je mail een wachtwoord toegestuurd.

Wormenhotel bouwen
Wormenhotel bouwen
15:00 - 15:45

De leukste hotelmanagement opleiding ter wereld! Op het Dus Wat Gaan Wij Doen Festival maak je met slimme tips & tricks je eigen wormenhotel en word je hotelmanager van de kleinste hotelketen van Nederland. HOTELMANAGER? Ja, echt. Naast dat je je eigen wormenhotel maakt, word je in deze workshop ook opgeleid tot rasechte manager. En in de Whatsappgroep met al zo’n 50 mede-managers, kun je altijd met ál je vragen terecht. Zo worden je eerste manager-maanden gegarandeerd een succes!

Deelnemen - en je hebt al een kaartje Heb je een kaartje? In je mail heb je een wachtwoord en een link ontvangen om binnen te komen in e workshop ruimte! Vanaf daar wordt je verder geholpen.

Deelnemen - maar nog geen kaartje Kijk in de ticketshop of er nog een ticket is! Als je je ticket hebt bestelt krijg je in je mail een wachtwoord toegestuurd.

Klimaatgesprekken
Klimaatgesprekken
15:15 - 16:15

Iemand alleen maar met cijfers om de oren slaan helpt niet wanneer het gaat om dingen die je echt raken. Een goed gesprek (lees: een gesprek waarin je vooral open en respectvol luistert) is veel effectiever. En veel plezieriger ook. Kom oefenen en doe er je voordeel mee.

Deelnemen - en je hebt al een kaartje Heb je een kaartje? In je mail heb je een wachtwoord en een link ontvangen om binnen te komen in e workshop ruimte! Vanaf daar wordt je verder geholpen.

Deelnemen - maar nog geen kaartje Kijk in de ticketshop of er nog een ticket is! Als je je ticket hebt bestelt krijg je in je mail een wachtwoord toegestuurd.

Resolution Room
Resolution Room
15:30 - 16:30In de Resolution Room workshop bezin je je op de toekomst die jij mogelijk wil maken, leggen we die ambitie vast zodat je jezelf er later aan kunt herinneren en ontmoet je gelijkgestemden die net zo resoluut van plan zijn de wereld een stukkie beter te maken.

Deelnemen - en je hebt al een kaartje Heb je een kaartje? In je mail heb je een wachtwoord en een link ontvangen om binnen te komen in e workshop ruimte! Vanaf daar wordt je verder geholpen.

Deelnemen - maar nog geen kaartje Kijk in de ticketshop of er nog een ticket is! Als je je ticket hebt bestelt krijg je in je mail een wachtwoord toegestuurd.

GEANNULEERD - Over Bloemetjes & Bijtjes door The Pollinators
GEANNULEERD - Over Bloemetjes & Bijtjes door The Pollinators
16:00 - 17:00

Geannuleerd Aiii... The pollinators zijn er door omstandigheden helaas niet bij! Hou ze in de gaten, hopelijk zien we ze de volgende keer.

Indiaan in je Kast
Indiaan in je Kast
16:00 - 17:00

Tijdens deze workshop leer je hoe je je ideale kast op bouwt, selecteer je wat je wilt houden en doe je nieuwe ontdekkingen in je eigen kast. En leer je hoe je ook echt alles in je kledingkast gaat gebruiken. Wil jij je kledingkast herontdekken? Schrijf je dan voor deze workshop. Helemaal bijzonder is, dat na de plenaire workshop Chiara nog een individuele sessie met je inplant, om digitaal jouw kledingkast in te duiken. Waar zo’n workshop bij je thuis normaal 129eu kost, is de volledige workshop, inclusief persoonlijk advies, speciaal voor DWGWD? Online Festival bezoekers beschikbaar voor 15euro. Er is beperkt plek, dus meld je snel aan!

Deelnemen - en je hebt al een kaartje Heb je een kaartje? In je mail heb je een wachtwoord en een link ontvangen om binnen te komen in e workshop ruimte! Vanaf daar wordt je verder geholpen.

Deelnemen - maar nog geen kaartje Kijk in de ticketshop of er nog een ticket is! Als je je ticket hebt bestelt krijg je in je mail een wachtwoord toegestuurd.

Waardevol Werk
Waardevol Werk
16:30 - 17:30

Wil je een betekenisvolle baan waarin je duurzame of maatschappelijke impact maakt, maar weet je nog niet precies wat je wilt en hoe te beginnen? Deze workshop gaat je op weg helpen!

Deelnemen - en je hebt al een kaartje Heb je een kaartje? In je mail heb je een wachtwoord en een link ontvangen om binnen te komen in e workshop ruimte! Vanaf daar wordt je verder geholpen.

Deelnemen - maar nog geen kaartje Kijk in de ticketshop of er nog een ticket is! Als je je ticket hebt bestelt krijg je in je mail een wachtwoord toegestuurd.

Plantjes Stekken met Plantmom
Plantjes Stekken met Plantmom
17:00 - 18:00Let op mensen: This workshop is in English! PLANTMOM was founded in 2018 by Monai Nailah McCullough, a horticulturalist from NYC with almost a decade of experience with caring for indoor plants. Her goal is to use design and education to make plant ownership more sustainable and plant owners more confident, with a focus on urban environments in metropolitan cities across the world. In 45 minutes you will learn and try the ins and outs of plant cutting to make your home greener than ever!

Deelnemen - en je hebt al een kaartje Heb je een kaartje? In je mail heb je een wachtwoord en een link ontvangen om binnen te komen in e workshop ruimte! Vanaf daar wordt je verder geholpen.

Deelnemen - maar nog geen kaartje Kijk in de ticketshop of er nog een ticket is! Als je je ticket hebt bestelt krijg je in je mail een wachtwoord toegestuurd.

Kanaal 1: De Grote Gedoe Show

Onze interactieve live doe-het-zelf teevee show onder leiding van Wilbert van de Kamp. Chat mee tijdens de uitzending in de chatbox hieronder!

Kanaal 2: PechaKucha Pioniers

Vragen voor de pioniers? Zet ze in de Zoom chat en de moderator laat je aan het woord wanneer er tijd is. Om in te loggen heb je een wachtwoord nodig, die heb je als het goed is gekregen per e-mail

Resolution Room

Neem een resolutie op voor je toekomstige zelf

Transformatietunnel

Transformatietunnel

Check onze lijst van duurzame initiatieven en bedrijven die met enkele muisklikken te steunen zijn of bij wie je je kan aansluiten